Kisiel to deser, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Ma żelową, półpłynną konsystencję i owocowy, lekko kwaskowaty smak. Spożywa się go na zimno i na ciepło. Jak zrobić kisiel i czy jest to trudne? Czy kisiel jest zdrowy i warto wprowadzić go do swojej diety?

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Krem do bardzo ważny element ciasta. Mowa tutaj w szczególności o tortach. To nieodłączny element różnego rodzaju imprez. Jak zrobić krem do ciasta? Okazuje się, że nie brakuje ciekawych sposobów. Wykorzystać do tego celu można różne składniki. Poznaj najciekawsze pomysły.
Z każdej strony atakują nas reklamy suplementów diety, cudownych diet i cateringów. Dostęp do wiedzy jest ułatwiony, ale panuje także ogromny chaos informacyjny. Która dieta jest najlepsza? Jak naprawdę zdrowo się odżywiać? Dowiesz się z tego artykułu.
Coraz większą wagę przykładamy do zdrowego odżywiania. Idąc do supermarketu, wybieramy produkty zdrowe, mało przetworzone. Warto zadać sobie jednak pytanie, czy produkty bio są zdrowe? Czy to rzeczywiście inwestycja w zdrowie, a może wyrzucanie pieniędzy w błoto?
Galaretka to produkt spożywczy, który chyba każdy doskonale zna. Można go wykorzystywać podczas przygotowywania wielu różnych potraw. Jak zrobić galaretkę i ile czasu potrzebuje ona do całkowitego stężenia? Co robić, gdy mimo upływu czasu nie chce stężeć?

Czym jest cynamon?
Cynamon, to jedna z najstarszych przypraw świata. Pozyskuje się ją z kory cynamonowca. Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w strefie tropikalnej. Występuje głównie na obszarze Brazylii, Indii, Sri Lanki, a także na Karaibach i wyspach leżących na Oceanie Indyjskim. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a w Azji używano go do leczenia „choroby pragnienia”, czyli cukrzycy. Kora cynamonowca została uznana oficjalnie za surowiec leczniczy w 1750 roku. Urok cynamonowca polega na tym, że cała roślina wydziela intensywny korzenno-słodki zapach cynamonu. Zawdzięcza to olejkowi cynamonowemu, który można wydestylować z liści i gałązek.
Tak naprawdę cynamon nigdy nie służył jedynie jako dodatek do dań, ale także stosowany był jako środek leczniczy. Na przestrzeni wieków miał on wiele zastosowań, w kuchni używano go zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych z mięsem i rybami, a w ziołolecznictwie stosowano w leczeniu licznych chorób.
Czy cynamon odchudza?

Z czego jest produkowana żelatyna?
Żelatyna, jest jednym z najpopularniejszych składników w naszej kuchni, zaraz obok cukru waniliowego czy proszku do pieczenia. Wykorzystujemy ją zwłaszcza w cukiernictwie, ale posiada ona również szereg innych zastosowań, które sprawiają, że każdy z nas powinien mieć ją w swojej spiżarni. W warunkach domowych wykorzystuje się ją najczęściej do przygotowywania słodkich galaretek, np. z owocami, lub galaret mięsnych, np. z bulionu, z piersią z kurczaka. Nie wymaga to żadnego specjalistycznego sprzętu - żelatyna rozpuszcza się już w 40 stopniach C, a w lodówce tężeje około 4 godzin.
Żelatyna, jest produktem pochodzenia zwierzęcego . Produkuje się ją z kolagenu uzyskiwanego z kości, ścięgien, chrząstek, kopyt lub rogów zwierzęcych. Skład żelatyny tworzy przede wszystkim białko (98 proc. białka, 2 proc. soli mineralnych). Bogata jest w prozdrowotne aminokwasy. W sprzedaży występuje w postaci granulatu, listków lub proszku. Żelatyna jest bezbarwna i ma charakterystyczną konsystencję żelu, oznaczona jest symbolem E 441.
Do czego stosować żelatynę?

Skąd pochodzą nasiona Chia?
Chia (Szałwia hiszpańska) uznawane jest za najzdrowszą żywność na świecie, za sprawą swoich nasion, które obfitują w cenne składniki odżywcze. Te małe ziarna mają w sobie wielką moc. Ich nazwa wywodzi się od słowa “chian”, które oznacza oleisty.
Pochodzą z Ameryki Południowej z terenów Meksyku i Gwatemali. Chia były jedną z podstawowych roślin uprawianych w państwie Azteków. Szeroko stosowane były w szczególności jej nasiona. Z nasion chia otrzymywana były mąka oraz olej, które stanowiły zarówno istotny składnik codziennej diety, jak i używane były w celach leczniczych.

Co to jest agar-agar?
Agar-agar jest naturalnym związkiem żelującym, który doskonale znają weganie Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, do których należą algi. Z tego względu nazywany jest również „morską żelatyną”.
Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, w mikrobiologii ze względu na właściwości lecznicze.
Po raz pierwszy został odkryty w 1658 roku przez japońskiego karczmarza, który przygotował zupę z czerwonych alg i odkrył ich żelujące właściwości. Agar pozyskuje się głównie u wybrzeży Japonii z glonów morskich – krasnorostów (Rhodophyta).
Przybiera barwę jasnożółtą, a nawet pomarańczową. Wszystko zależy od stopnia jego czystości. Po rozpuszczeniu w wodzie uzyskujemy galaretowaty, bezbarwny roztwór, neutralny w smaku.
Czy agar jest zdrowy?

Maliny to owoce, które z pewnością znajdują się na szczycie list ulubionych przysmaków Polaków. Soczyste, słodkie, mięciutkie i efektowne – znikają błyskawicznie ze straganów na ulicy w upalne dni. Orzeźwiają i zaspokajają apetyt na słodycze. Maliny należą do rodziny różowatych. Można je spotkać przede wszystkim w miejscach charakteryzujących się klimatem umiarkowanym (głównie Europa, Ameryka Północna, Azja). Owoce te najczęściej dostępne są na krzewach w ogrodach i na polach, ale z powodzeniem rosną też w lasach. Szczególnie doceniane są przez specjalistów od dietetyki oraz zielarzy, ponieważ stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych.
Czy maliny są zdrowe?

Agrest to owoc dla smakoszy – nie jest ani specjalnie słodki, ani zbyt kwaśny. Kojarzy się z wakacjami, bo dojrzewa właśnie w trakcie letnich miesięcy. Niektórym przywodzi na myśl dziecięcą beztroskę i leniwe miesiące spędzane u dziadków na zabawach w ogrodzie. Zrywanie agrestu to zajęcie niełatwe – nie obędzie się bez podrapanych kostek i palców, ale ostatecznie ten trud się opłaci. Choć obecnie owoc ten odszedł troszkę do lamusa, nasze babcie doskonale znały jego właściwości i wiedziały jak z nich korzystać.
Agrest uprawiany był od wieków, jednak szczególną popularność zyskał w XIX stuleciu. Oprócz wartości zdrowotnych i smakowych, miał również znaczenie symboliczne, owoce krzewu kojarzono ze szczęściem domowego ogniska. Popularne było również wieszanie w oknach i na framugach drzwi gałęzi dzikiego agrestu, wierząc że odpędza on nieszczęście.
Jakie zalety ma agrest?

Jaki zrobić deser na lato?
Latem możemy cieszyć się mnóstwem pysznych, świeżych owoców. Ich obfitość skłania do sięgania po nie podczas przygotowywania lekkich, orzeźwiających deserów. A te najlepiej komponują się z galaretkami. Dla wielu z nas stanowi to jedno z najmilszych wspomnień naszego dzieciństwa. Dziś wiele osób odesłało galaretkę do lamusa. A szkoda, bo wciąż jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Galaretka z bitą śmietaną i rodzynkami była kiedyś tak samo popularnym deserem jak dziś lody. Dziś mamy znacznie większy wybór galaretkowych kolorów, więc można bardziej poszaleć.
Rodzime owoce świetnie smakują zarówno z tradycyjnymi, jak i z egzotycznymi galaretkami. Bogactwo kolorów i smaków owoców doskonale komponuje się z gamą kolorowych galaretek Wodzisław. {Tu Kupisz}

Skąd pochodzi kakao?
Kakao i jego prozdrowotne właściwości znane są ludziom od tysięcy lat.
Pierwsze wzmianki na temat jego pochodzenia i wykorzystania znajdziemy już w starożytności. Aztekowie i Majowie, wykorzystywali nasiona kakaowca podczas ważnych uroczystości, jako element obrzędów i rytuałów. Pobudzające właściwości kakao sprawiły, że napój przygotowany z magicznego proszku był podawany wojownikom.
Obecnie znanych jest ponad dwadzieścia różnych gatunków. Naturalnym środowiskiem tego drzewa są lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie kakao można spotkać na plantacjach trzech kontynentów: Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki oraz Azji. Roślina ta potrzebuje ciepłego i wilgotnego klimatu, pulchnej i przepuszczalnej ziemi oraz niedużego nasłonecznienia, dlatego też sadzone są w cieniu bananowców, palm i innych drzew o gęstych koronach. Kakaowiec jest niezbyt wysokim drzewem, osiąga wysokość ok. 12 m i często rośnie w cieniu innych drzew, kwitnie cały rok w dwóch 6-miesięcznych cyklach. Ziarna kakaowca dojrzewają we wnętrzu dużych owalnych owoców (250 × 100 mm). Owoce zawierają zazwyczaj 20 do 60 nasion (ziaren kakaowca).
Podobnie jak wiele innych drzew owocowych kakaowce swoje specyficzne odmiany: Forastero, Criollo i odmiana Trinitario, która jest hybrydą Forastero i Criollo.
Odmiany różnią się kształtem, wielkością oraz smakiem.
Wpływ kakao na zdrowie

Skąd pochodzą truskawki?
Truskawki to owoce zwiastujące nadejście lata. Kiedy pojawiają się na straganach ulicznych sprzedawców, zaczyna się sezon na smakowite koktajle, smoothies, sałatki i inne pyszności. Mowa oczywiście o naszych rodzimych, gruntowych truskawkach, a nie tych dostępnych przez cały rok i charakteryzujących się całkowitym... brakiem smaku.
Truskawka (Fragaria ananassa) jest rośliną powstałą w XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek: chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana) przez francuskiego botanika Antoine’a Nicolasa Duchesne’a. W porównaniu do poziomki, uzyskał on owoce większe, bardziej aromatyczne i soczyste, znane po dziś dzień pod nazwą “truskawki”.
Jakie korzyści dla zdrowia przynosi jedzenie truskawek?

Co to jest soda oczyszczona?
Ekologiczne sprzątanie mieszkania, czy domu wcale nie jest trudnym wyzwaniem. Ekologiczne środki są niemalże w każdym domu, takie jak: soda, ocet , cytryna, sól. Dzięki wykorzystaniu tych składników, które znajdują się w każdej kuchni, można stworzyć dowolny środek potrzebny do sprzątania. Żaden z kilkunastu, wydawałaby się niezbędnych, środków czystości nie będzie ci już potrzebny. Przyda się za to kilka prostych składników o ”magicznych” właściwościach. Jednym z nich jest soda oczyszczona.
Powszechnie dostępna soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu jest nieorganicznym związkiem chemicznym, który nie tylko sprawdza się do spulchniania ciasta ale doskonale nadaję się do sprzątania. Jest środkiem stosowanym w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym (składnik pasty do zębów), spożywczym (składnik proszku do prania, regulator PH), chemicznym (pochłaniacz zapachów i wilgoci, zmiękczacz wody). Soda jest produktem całkowicie biodegradowalnym – rozkłada się już w temperaturze 60 stopni Celsjusza, a rozpuszcza w 20 stopniach Celsjusza. Można jej używać zarówno do prania, jaki do sprzątania, a co najważniejsze jest niedroga. Warto wspomnieć o tym, że soda oczyszczona występuje naturalnie w środowisku, a także i w organizmie każdego człowieka, z tego względu tak dobrze reagujemy na kontakt z nią.
Do czego stosować sodę?

Kto z nas nie lubi wypić latem lemoniady z miętą…?
Jedno z najbardziej znanych ziół, mięta, to nie tylko wspaniały aromat i smak wzbogacający wiele potraw, ale także roślina o wielu leczniczych właściwościach i zastosowaniach. Znana od lat, z powodzeniem jest wykorzystywana jako domowy środek do łagodzenia wielu dolegliwości.
Pod nazwą mięta kryje się wiele gatunków tej rośliny. Możemy spotkać miętę polną, miętę zieloną czy miętę nadwodną. Najczęściej jednak, w przypadku obecnych w aptekach produktów leczniczych, suplementów diety czy wyrobów leczniczych, mamy do czynienia z miętą pieprzową.
Z mięty wykorzystuje się dwa surowce - liście oraz olejek eteryczny. Liść mięty jest bogaty w olejek eteryczny, w którym znajdziemy wiele różnych związków chemicznych, m.in. mentol. W głównej mierze to on jest odpowiedzialny za korzystne działanie mięty na nasz organizm. Już od wieków znane są dobroczynne właściwości tej rośliny.
Jakie zalety posiada mięta?

Wprawdzie marka Bourbon jest znana jako napój witalny, a nawet niezwykły (przekładając nazwę na język polski), ale nam chodzi o prawdziwą wanilię, przyprawę pochodzącą z Madagaskaru :)).
Skąd pochodzi wanilia?

Kwas cytrynowy – jest naturalny, łatwo dostępny i bardzo przydatny, jednym słowem, jest niesamowity!. Ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i jako domowy środek czystości.
Ciekawostka -> zyskał on nazwę właśnie po cytrynie, bo w w niej jest go najwięcej.
Kwasek ten jest częstym składnikiem produktów spożywczych, gdzie to dla skrótu oznacza się go jako E330. Przez fakt, że jest przeciwutleniaczem dodaje się go w celu wydłużenia przydatności produktów. My też we własnych domach możemy go użyć w tym celu, wystarczy dodać go podczas gotowania by to, co gotujemy utrzymało kolor i świeżość na dłużej (np. warzyw). Stosuje się go również w kuchni jako zamiennik octu.
W kosmetyce wykorzystuje się jego antybakteryjne antyoksydacyjne działanie do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Pomaga on również na widoczne przebarwienia i spowalnia proces starzenia więc warto pomyśleć nad dodaniem go do swoich kosmetyków. Dodatkowo, jeżeli robicie własne toniki do twarzy czy płukanki do włosów to dodanie do niego tego kwasku obniży ich pH, bo ten ma odczyn kwasowy. Świetnie sprawdza się w ręcznie robionych kulach do kąpieli.
Kwas cytrynowy może też służyć jako ekologiczny środek czystości. Jest uwielbiany za prostotę z jaką pozbywa się kamienia. Najłatwiej jest z czajnikiem, gdzie to wystarczy jego mała torebka, szklanka wody, nastawić czajnik i chwilę odczekać. Po kilku minutach wypłukać i kamień powinien zniknąć. Nie mniej jednak nie jest to jego jedyne zastosowanie, świetnie nadaje się też do:
- pozbywania osadów na naczyniach;
- nabłyszczania naczyń i sztućców;
- czyszczenia mikrofalówki;
- wybielania prania.
Jeżeli szukacie ekologicznych środków czystości, borykacie się z kamieniem lub po prostu zdarza się wam gotować i nie próbowaliście jeszcze użyć kwasku cytrynowego to warto go spróbować. Przygotowaliśmy go dla was w dwóch różnych opakowaniach. Pierwsze w wersji małej saszetki podręcznej w kuchni [Tu kupisz] i drugie w postaci większej tuby, z zamykanym wieczkiem [Tu kupisz].

Zgadliście już co za owoc jest na zdjęciu?
Tak to właśnie jest granat. A ocet z tego owocu ma niesamowite właściwości kulinarne i kosmetyczne. Ten słodko-kwaśny powstający w wyniku w pełni naturalnej fermentacji owoców granatu ocet poprzez swój smak jest świetnym dodatkiem do wielu dań z różnych kuchni świata, ale doceniony jest też w kosmetologii.
Ocet ten był niegdyś używany do leczenia dolegliwości i chorób pasożytniczych. Dziś bardziej jest ceniony za to, że wykazuje bardzo dużą antyoksydacyjność, co pomaga między innymi na oznaki starzenia. Zawiera on także wiele witamin i pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną organizmu, co z pewnością poprawi jego kondycję. Wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom potasu odpowiedzialnego za drgania mięśni i zwalczania bezsenności w organizmie.
Dzięki zawartości witamin A, B i C oraz fosforu i innych składników owoce grantu są też używane w produkcji odżywczych i odmładzających kremów do skóry i twarzy. Bardzo często jest używany jako płukanka do włosów bo ma właściwości oczyszczające. Doskonale oczyści skórę głowy, ale także zapewni wiele korzyści, choćby w postaci widocznego połysku, zamknięcia łusek włosów czy pozbycia się łupieżu.
Można używać octu z granatu na co dzień jako zamiennik zwykłego octu winnego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, makaronów czy mięs.
Nasz ocet z granatu nie dość, że zachowuje wszystkie pozytywne właściwości to jeszcze jest w pełni naturalny i brak w nim chemicznych ulepszaczy które często znajdują się w zwykłych octach, dlatego jest on jeszcze zdrowszy dla Was, jak i Waszej skóry i włosów. Produkujemy go z czystego organicznego soku z granatów, nie z koncentratu. Zawiera „matkę octową”, składającą się z żywych składników odżywczych, które w naturalny sposób tworzą łańcuchy cząsteczek enzymu białkowego. Nie pasteryzowany w celu zachowania naturalnych właściwości odżywczych. Ekologiczny, surowy, niefiltrowany nasz ocet z granatu to 100% organiczne składniki o cudownie ciepłym aromacie. Polecamy! [Tu kupisz]

Na przestrzeni ostatnich lat zaobserwować można wśród konsumentów zaciekawienie naturalną żywnością. Rosnąca świadomość żywieniowa spowodowała wzrost zainteresowania surowcami cechującymi się bogactwem składników mineralnych, odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Jednym z takich surowców jest żurawina.
Żurawina, czyli niski krzew, którego owoce to ciemnoczerwone kuliste i mięsiste jagody o cierpkim smaku. Pod względem botanicznym należy ona do roślin wrzosowatych a jej najbardziej rozpowszechniony gatunek to żurawina wielkoowocowa. Można się zastanawiać skąd owoce żurawiny mają tak intensywny czerwony kolor? Wszystkie jej gatunki zawdzięczają go naturalnym substancjom, które jednocześnie mają pozytywny wpływ na zdrowie. Owoce żurawiny zawierają liczne witaminy, składniki mineralne i związki aktywne które działają antyoksydacyjnie i sprawiają, że jest naprawdę zdrowa.
Mogą one być przydatne w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, w tym m.in. choroby nowotworowej, cukrzycy i schorzeń dotyczących naczyń krwionośnych. Gdyby tego było mało żurawina zdaje się pozytywnie wpływać na układ moczowy i z tego powodu jest stosowana w profilaktyce infekcji dróg moczowych.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze suszonej żurawiny, to składa się głównie z węglowodanów prostych. Zawiera także antyoksydanty i błonnik pokarmowy. W suszonej żurawinie nie znajdziemy białka ani cholesterolu. Niestety w procesie suszenia ilość witamin może się zmniejszyć, dzieje się tak w przypadku witaminy A i C. Na szczęście nie pozbawia to jej głównych wartości zdrowotnych.
Żurawina ze względu na swój smak i właściwości znajduje wiele zastosowania w kuchni. Owoce wykorzystywane są przy produkcji soków i syropów, które stanowią bazę do różnych napojów owocowych. Z owoców żurawiny przyrządzane są także konfitury i dżemy, które stosowane są jako dodatek do mięs, pasztetów oraz deserów.
Szukając dodatków do naszych ciasteczek owsianych wybraliśmy między innymi ten wartościowy owoc. Użyliśmy żurawiny bo oprócz wartości odżywczych
i prozdrowotnych doskonale przełamuje smak ciastek owsianych swoją kwaskowatością.
Gdy tylko przyjdzie Ci ochota na coś lekkiego i zdrowego, miej pod ręką nasze chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną. Świetne do zagryzienia, kiedy dopadnie nas nagły spadek energii. Idealny dodatek do drugiego śniadania. Możesz je włożyć do torby i zabrać ze sobą na uczelnię/ do szkoły lub pracy. Wspaniale nadają się także do kawy lub jako zdrowa przekąska po treningu. Polecamy! [Tu kupisz]