Producenci
Promocje
BIO Tatrzańska  Herbatka Ziołowa Optymizm  30 g
BIO Tatrzańska Herbatka Ziołowa Optymizm 30 g
15,12 zł 10,13 zł 14,00 zł 9,38 zł
szt.
BIO Tatrzańska  Herbatka Ziołowa Orzeźwienie 30 g
BIO Tatrzańska Herbatka Ziołowa Orzeźwienie 30 g
15,12 zł 10,13 zł 14,00 zł 9,38 zł
szt.
BIO Tatrzańska  Herbatka Ziołowa Równowaga 30 g
BIO Tatrzańska Herbatka Ziołowa Równowaga 30 g
15,12 zł 10,13 zł 14,00 zł 9,38 zł
szt.
Ocet jabłkowy 6% BIO
Ocet jabłkowy 6% BIO
10,99 zł 8,79 zł 8,93 zł 7,15 zł
szt.
Ocet z granatu 5% BIO
Ocet z granatu 5% BIO
14,99 zł 11,99 zł 12,19 zł 9,75 zł
szt.
Agrest – niedoceniany owoc! 0
Agrest – niedoceniany owoc!

Agrest to owoc dla smakoszy – nie jest ani specjalnie słodki, ani zbyt kwaśny. Kojarzy się z wakacjami, bo dojrzewa właśnie w trakcie letnich miesięcy. Niektórym przywodzi na myśl dziecięcą beztroskę i leniwe miesiące spędzane u dziadków na zabawach w ogrodzie. Zrywanie agrestu to zajęcie niełatwe – nie obędzie się bez podrapanych kostek i palców, ale ostatecznie ten trud się opłaci. Choć obecnie owoc ten odszedł troszkę do lamusa, nasze babcie doskonale znały jego właściwości i wiedziały jak z nich korzystać.
Agrest uprawiany był od wieków, jednak szczególną popularność zyskał w XIX stuleciu. Oprócz wartości zdrowotnych i smakowych, miał również znaczenie symboliczne, owoce krzewu kojarzono ze szczęściem domowego ogniska. Popularne było również wieszanie w oknach i na framugach drzwi gałęzi dzikiego agrestu, wierząc że odpędza on nieszczęście.
Owoc agrestu, szczególnie ten mniej dojrzały, kojarzyć się może z delikatnie cierpkim smakiem. Cierpka może być skórka owocu, można obrać go ze skórki, by rozkoszować się słodziutkim miąższem. Bardzo niska kaloryczność przy tak słodkim smaku może być niemałym zaskoczeniem.
Agrest ma tylko 44 kcal w 100 gramach! Z tego powodu jest często polecany przy odchudzaniu i jako składnik zdrowej diety. Owoce agrestu, to pierwsza pomoc w problemach trawiennych, jest pomocny przy zaparciach. Ze względu na właściwości moczopędne agrest bardzo korzystnie wpływa również na układ moczowy. Ten mały owoc, zawiera ponad 20 razy więcej witamin niż np.: sok pomarańczowy.
Agrest w sezonie zwykle spożywany jest w postaci surowego owocu, jako przekąska. Bardzo często wykorzystuje się go też do robienia konfitur, dżemów i galaretek. Można go dodawać w postaci całych owoców do galaretki lub delikatnej pianki. Istnieją też przepisy na sernik z agrestem – jako zamiennikiem rodzynek. Nie wolno zapominać o kompocie z agrestu. Jeśli sam agrest ma dla nas zbyt intensywny smak i trudno nam pić taki kompot, warto pamiętać o dodaniu łagodzących liści mięty. Agrest najlepiej sprawdza się jednak w kompotach wieloowocowych.

Galaretka agrestowa

Jeżeli mamy ochotę na smak tego owocu sięgnijmy po Galaretkę o smaku agrestowym Wodzisław {Tu Kupisz}. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Ma niepowtarzalny smak dojrzałych, soczystych owoców: słodkich, ale z delikatną nutką kwasowości. Całość tworzy idealnie harmonijną kompozycję deseru dla każdego. Można ją jeść jako samodzielny smakołyk. Świetnie skomponuje się z innymi smakami galaretek, bitą śmietaną, kremem albo czekoladą: mleczną, gorzką, białą. Będzie doskonałych zwieńczeniem domowych ciast i innych wypieków. 

czytaj całość »
Moc Herbaty! 0
Moc Herbaty!

Herbata, to napój rozpowszechniony na całym świecie. Związanych z nią jest wiele legend i trudno wskazać jedno miejsce i czas odkrycia naparu z tej rośliny. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z X wieku p.n.e. W Chinach spożywano ją prawdopodobnie już od XXVIII w p.n.e. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a na nasz kontynent dotarła dopiero w 1610 roku.
Istnieje wiele odmian herbaty. Zależą one od miejsca, w którym są uprawiane, od sposobu fermentacji liści (lub jej braku), sposobu suszenia oraz warunków w jakich ten proces został przeprowadzony. Liście herbaty po zbiorach poddaje się konkretnym działaniom, by wydobyć z nich i zachować to, co najlepsze. Współczesne herbaciarnie są wypełnione po brzegi różnymi rodzajami gatunków herbat. Czas na herbatę to zachęta do ich smakowania i podróż po zakątkach niezwykłych smaków.

Herbata ma wiele właściwości zdrowotnych, które stale są poznawane. Na Dalekim Wschodzie uchodzi za eliksir młodości, gdyż ma ogromny wpływ na wygląd. Picie herbacianego naparu pomaga usuwać toksyny z organizmu, co pozytywnie odbija się na kondycji organizmu.
Dzięki zawartości teiny może nas pobudzić, kiedy jesteśmy zmęczeni, oczyścić organizm i wspomóc pracę żołądka. Picie herbaty wspomaga również walkę z próchnicą, dzięki zawartym w tym napoju związkom fluoru. Wypicie naparu może również zrelaksować i uspokoić. Poza tym przeciwdziała wielu chorobom, w tym wątroby czy układu krążenia. Herbata pomoże również w skupieniu się i koncentracji na wykonywanej czynności.

Herbaty BIO


W Tatrach Wysokich po ich słowackiej stronie w otoczeniu nienaruszonej przyrody Tatrzańskiego Parku Narodowego, gdzie od tysięcy lat, rośnie wiele leczniczych roślin powstaje wyjątkowy smak BIO Herbat Vitally Food {Tu Kupisz}. Aromatyczne zioła do naszych herbat przechodzą szczegółową selekcję i są weryfikowane przy zachowaniu najwyższych wymagań jakościowych. Wyhodowane i zbierane zioła precyzyjnie są suszone według unikalnych receptur, dzięki temu każda herbata ma wyjątkowy kolor, smak, aromat. Z naszymi ziołami związana jest ciekawostka, a mianowicie wielce prawdopodobne, że zioła te pijał Janosik i biegał po polach gdzie były uprawiane. Zbójował na tym terenie między Liptowskim Mikulaszem a Popradem. Przykładowo obok wioski Vychodna, jest wioska Ważec, gdzie nad tamtejszym potokiem Janosik ze swoją zgrają napadł na jakąś bogatą wdowę, której ukradł min. dwie peruki. Kobieta taki później zrobiła wrzask i oburzenie w Liptowskim Mikulaszu, że litpowska żupa musiała jej zapłacić za wszystko co zbójnicy skradli. To był jeden z motywów przez który łapankę na Janosika prowadzono jeszcze surowiej. A złapano go na polach z wioską Kokawa Liptowska (też sąsiedzi wioski Vychodna), gdzie w pasterskiej chacie przez zimę Janosik udawał pomocnika bacy.
Posmakuj wyjątkowy smak naszych herbat, zaparz aromatyczny napar i chłoń wszystkimi zmysłami herbacianą przyjemność.

 

czytaj całość »
DESERY NA LATO! 0
DESERY NA LATO!

Latem możemy cieszyć się mnóstwem pysznych, świeżych owoców. Ich obfitość skłania do sięgania po nie podczas przygotowywania lekkich, orzeźwiających deserów. A te najlepiej komponują się z galaretkami. Dla wielu z nas stanowi to jedno z najmilszych wspomnień naszego dzieciństwa. Dziś wiele osób odesłało galaretkę do lamusa. A szkoda, bo wciąż jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Galaretka z bitą śmietaną i rodzynkami była kiedyś tak samo popularnym deserem jak dziś lody. Dziś mamy znacznie większy wybór galaretkowych kolorów, więc można bardziej poszaleć.
Rodzime owoce świetnie smakują zarówno z tradycyjnymi, jak i z egzotycznymi galaretkami. Bogactwo kolorów i smaków owoców doskonale komponuje się z gamą kolorowych galaretek Wodzisław. {Tu Kupisz} Ich różnorodność pozwala stworzyć deser na bazie każdego z letnich owoców. Można je jeść jako samodzielny przysmak, ale świetnie skomponują się również z innymi smakami galaretek, bitą śmietaną, kremem albo czekoladą: mleczną, gorzką, biała. Tradycyjnie galaretka świetnie prezentuje się na serniku na zimno.

Sernik na zimno

Pięknie wyglądają w niej zatopione owoce. Do galaretki szczególnie polecamy: truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Owoce do galaretki nie dodajemy od razu. Należy poczekać do momentu, aż galaretka lekko stężeje. Można zrobić tak zwaną galaretkę drapaną, czyli pozwolić, by stężała ona w dowolnym pojemniku, a następnie widelcem zdrapywać ją do pucharków z lodami.
W kuchni zawsze da się coś wykombinować. Nie musicie od razu pędzić po zakupy, by zrobić smakowity deser!

czytaj całość »
Prawdziwe Kakao - Napój Bogów 0
Prawdziwe Kakao - Napój Bogów

Kakao i jego prozdrowotne właściwości znane są ludziom od tysięcy lat.
Pierwsze wzmianki na temat jego pochodzenia i wykorzystania znajdziemy już w starożytności. Aztekowie i Majowie, wykorzystywali nasiona kakaowca podczas ważnych uroczystości, jako element obrzędów i rytuałów. Pobudzające właściwości kakao sprawiły, że napój przygotowany z magicznego proszku był podawany wojownikom.
Obecnie znanych jest ponad dwadzieścia różnych gatunków. Naturalnym środowiskiem tego drzewa są lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie kakao można spotkać na plantacjach trzech kontynentów: Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki oraz Azji. Roślina ta potrzebuje ciepłego i wilgotnego klimatu, pulchnej i przepuszczalnej ziemi oraz niedużego nasłonecznienia, dlatego też sadzone są w cieniu bananowców, palm i innych drzew o gęstych koronach. Kakaowiec jest niezbyt wysokim drzewem, osiąga wysokość ok. 12 m i często rośnie w cieniu innych drzew, kwitnie cały rok w dwóch 6-miesięcznych cyklach. Ziarna kakaowca dojrzewają we wnętrzu dużych owalnych owoców (250 × 100 mm). Owoce zawierają zazwyczaj 20 do 60 nasion (ziaren kakaowca).
Podobnie jak wiele innych drzew owocowych kakaowce swoje specyficzne odmiany: Forastero, Criollo i odmiana Trinitario, która jest hybrydą Forastero i Criollo.
Odmiany różnią się kształtem, wielkością oraz smakiem. Ziarna kakaowca zawierają ponad 300 składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie i rozwój organizmu. Wśród nich znajduje się m.in. wiele witamin i minerałów, a także spore dawki potasu i miedzi, które wspomagają zdrowie układu krążenia oraz żelazo, które transportuje tlen przez organizm. Najlepszym wyborem dla naszego zdrowia będzie naturalne gorzkie kakao, w którego składzie nie ma dodatku cukru i żadnych sztucznych polepszaczy. Wpływ kakao na nasz organizm:

  • wzmacnia odporność
  • działa antydepresyjnie
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy
  • działa przeciw zapalne
  • poprawia funkcjonowanie serca
  • dodaje energii
  • wspomaga odchudzanie
  • poprawia koncentrację i pamięć

Kakao to nie tylko proszek z nasion owoców kakaowca, lecz także napój z tego proszku sporządzony na wodzie lub mleku. Z ziaren kakao otrzymuje się także czekoladę. Za jej wspaniały smak odpowiadają zmielone ziarna kakaowca, Najzdrowsza jest czekolada o wysokiej zawartości kakao. Kakao jest także bazą do wypieku bab, ciast, ciasteczek, pierników i innych kakaowych deserów. Jednak z kakao można przyrządzić nie tylko słodkości, lecz także np. makarony.
Kakao ma również swoje zastosowanie w kosmetyce.  Opóźnia procesy starzenia i neutralizuje działanie wolnych rodników. Działa również silnie ujędrniająco i wyszczuplająco, oczyszcza skórę z toksyn. W związku z tym kakao znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Jest składnikiem wielu kremów i balsamów.

Kakao


U nas znajdziesz ekologiczne sproszkowane kakao otrzymane z najwyższej jakości ziaren kakaowca. Ma naturalny smak i aromat. Polecamy jako składnik deserów, wypieków oraz innych przekąsek. Nasz ekologiczny proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu (10-12%) jest bogatszy w inne składniki: białko (24%), węglowodany (14%) i błonnik (33%). I tylko 342 kcal w 100g produktu.{Tu kupisz}

Truskawki w roli głównej! 0
Truskawki w roli głównej!

Truskawki to owoce zwiastujące nadejście lata. Kiedy pojawiają się na straganach ulicznych sprzedawców, zaczyna się sezon na smakowite koktajle, smoothies, sałatki i inne pyszności. Mowa oczywiście o naszych rodzimych, gruntowych truskawkach, a nie tych dostępnych przez cały rok i charakteryzujących się całkowitym... brakiem smaku.
Truskawka (Fragaria ananassa) jest rośliną powstałą w XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek: chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana) przez francuskiego botanika Antoine’a Nicolasa Duchesne’a. W porównaniu do poziomki, uzyskał on owoce większe, bardziej aromatyczne i soczyste, znane po dziś dzień pod nazwą “truskawki”.
Truskawki są jednym z ulubionych owoców Polaków. Nie tylko świetnie smakują, ale również mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Niektóre z korzyści jakie daje jedzenie truskawek:

  • usprawniają system odpornościowy
  • mają działanie odchudzające
  • oczyszczają organizm, przyśpieszają przemianę materii
  • pielęgnują naszą skórę
  • liście truskawek odkażają rany
  • spowalniają proces starzenia się mózgu
  • 100 g truskawek zawiera tylko 32 kcal
  • zawierają więcej witaminy C niż pomarańcza
  • pomagają w redukcji stanów zapalnych
  •  naturalne źródło witaminy A, E oraz witamin z grupy B (B1 i B2), a także witaminy PP oraz mikroelementów, takich jak wapń, fosfor, mangan, cynk, żelazo i potas.

Galaretka truskawkowa

Truskawki są łatwo dostępne i bardzo powszechne w naszym kraju, sezon zaczyna się pod koniec maja i trwa przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na niezliczone sposoby. Chyba każdy z nas choć raz w życiu spróbował lodów truskawkowych, tortu, sernika czy galaretki z dodatkiem tych owoców. Doskonałą propozycją na lekkie i zdrowe śniadanie jest musli z truskawkami tudzież wzbogacona nimi owsianka.  Zupą, która orzeźwi nas w upalne lato jest chłodnik truskawkowy, zaś zimowe wieczory osłodzi nam przyrządzona z tych owoców aromatyczna konfitura.

Soczystość najlepszych, polskich, truskawek odnajdziemy w galaretce Wodzisław {Tu kupisz} a dla wegetarian i vegan propozycja galaretki truskawkowej z agarem {Tu kupisz}
Galaretka o smaku truskawkowym to smakołyk dla wielbicieli tradycyjnych, polskich owoców. W jej smaku wyczuwalne jest naturalne soczyste bogactwo truskawek. Można ją jeść jako samodzielny przysmak, ale świetnie skomponuje się również z innymi rodzajami i kolorami galaretek, bitą śmietaną, kremem albo czekoladą, białą.

Soda oczyszczona, czyli domowy cudotwórca 0
Soda oczyszczona, czyli domowy cudotwórca

Ekologiczne sprzątanie mieszkania, czy domu wcale nie jest trudnym wyzwaniem. Ekologiczne środki są niemalże w każdym domu, takie jak: soda, ocet , cytryna, sól. Dzięki wykorzystaniu tych składników, które znajdują się w każdej kuchni, można stworzyć dowolny środek potrzebny do sprzątania. Żaden z kilkunastu, wydawałaby się niezbędnych, środków czystości nie będzie ci już potrzebny. Przyda się za to kilka prostych składników o ”magicznych” właściwościach. Jednym z nich jest soda oczyszczona.
Powszechnie dostępna soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu jest nieorganicznym związkiem chemicznym, który nie tylko sprawdza się do spulchniania ciasta ale doskonale nadaję się do sprzątania. Jest środkiem stosowanym w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym (składnik pasty do zębów), spożywczym (składnik proszku do prania, regulator PH), chemicznym (pochłaniacz zapachów i wilgoci, zmiękczacz wody). Soda jest produktem całkowicie biodegradowalnym – rozkłada się już w temperaturze 60 stopni Celsjusza, a rozpuszcza w 20 stopniach Celsjusza. Można jej używać zarówno do prania, jaki do sprzątania, a co najważniejsze jest niedroga. Warto wspomnieć o tym, że soda oczyszczona występuje naturalnie w środowisku, a także i w organizmie każdego człowieka, z tego względu tak dobrze reagujemy na kontakt z nią.

Oto niektóre z zastosowań sody:

  • Kuchenka i wnętrze piekarnika - szorować pastą z sodą za pomocą gąbki, po kwadransie dokładnie spłukać.
  • Kabina prysznicowa - spryskać drzwi octem, po kilku minutach wyszorować gąbką z sodą, spłukać.
  • Spalenizna na garnkach - do garnka nalać wody, zagotować, wyłączyć, wsypać 1/2 szklanki sody i zostawić na noc, rano wypłukać garnek.
  • Usuwanie kamienia ze słuchawki prysznicowej - do plastikowej torebki wsypać ćwierć szklanki sody i wlać szklankę octu, do środka włożyć słuchawkę, torebkę zawiązać, po godzinie torebkę zdjąć, a słuchawkę opłukać.
  • Sedes - posypać 1/2 szklanki sody i wyszorować szczotką.
  • Odtykanie rur kanalizacyjnych - do odpływu wsypać szklankę sody, zalać ją szklanką octu i spłukać po kilku minutach litrem gorącej wody.
  • Odświeżanie powietrza - wsypać sodę do bawełnianego woreczka lub otwartego pudełka i umieścić w szafie, pod zlewem, walizce, garderobie, łazience. Można dodać wybrany olejek eteryczny, aby dodać zapach i wzmocnić o dodatkowe wybrane działanie olejku eterycznego.
  • Armatura - pocierać zwilżoną posypaną sodą myjką.
  • Nieprzyjemne zapachy w lodówce usunie roztwór z sody lub proszek w miseczce umieszczonej w lodówce. Zawartość regularnie wymieniać.

Soda oczyszczona


Wiele doświadczonych pań domu podkreśla, że soda oczyszczona radzi sobie lepiej z silnymi zabrudzeniami, niż środki chemiczne dostępne na rynku. Z całą pewnością warto jest spróbować tego we własnym domu, w końcu soda oczyszczona jest tania, bezpieczna i dużo bardziej ekologiczna niż chemiczne detergenty.
U nas znajdziecie sodę oczyszczoną {Tu kupisz} w wygodnym i bardzo praktycznym opakowaniu. Posiada ono strunowe zamknięcie, które szczelnie zamyka opakowanie oraz pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.

Dlaczego warto pić miętę! 0
Dlaczego warto pić mięte!

Kto z nas nie lubi wypić latem lemoniady z miętą…?
Jedno z najbardziej znanych ziół, mięta, to nie tylko wspaniały aromat i smak wzbogacający wiele potraw, ale także roślina o wielu leczniczych właściwościach i zastosowaniach. Znana od lat, z powodzeniem jest wykorzystywana jako domowy środek do łagodzenia wielu dolegliwości.
Pod nazwą mięta kryje się wiele gatunków tej rośliny. Możemy spotkać miętę polną, miętę zieloną czy miętę nadwodną. Najczęściej jednak, w przypadku obecnych w aptekach produktów leczniczych, suplementów diety czy wyrobów leczniczych, mamy do czynienia z miętą pieprzową.

Z mięty wykorzystuje się dwa surowce - liście oraz olejek eteryczny. Liść mięty jest bogaty w olejek eteryczny, w którym znajdziemy wiele różnych związków chemicznych, m.in. mentol. W głównej mierze to on jest odpowiedzialny za korzystne działanie mięty na nasz organizm. Już od wieków znane są dobroczynne właściwości tej rośliny.
Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Napar z mięty pieprzowej stosujemy w chorobach: kolce jelitowej, nieżycie żołądka, niewydolności wątroby. Używana jest również jako środek uspokajający i odprężający w stanach stresu i napięcia nerwowego; inhalacja z dodatkiem olejku miętowego stosuje się nieżytach górnych dróg oddechowych. Według badań, mięta ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Nie można zapomnieć o użyciu mięty w kuchni. Świeże liście mięty, jak również mięta w wersji suszonej jest chętnie wykorzystywana jako aromatyczna przyprawa. Liście i łodygi są świetnym dodatkiem do potraw rybnych, doskonałym dodatkiem wszelkiego rodzaju koktajli i lemoniady, tuż obok cytryny. Barmani również na szeroką skalę stosują miętę – jako dodatek do drinków i koktajli. Mięta daje uczucie orzeźwienia, dlatego jest tak często stosowana w kuchni.

Galaretka jabłko - mięta

Zainspirowani orzeźwiającym smakiem i aromatem mięty stworzyliśmy galaretkę o smaku jabłkowo – miętowym. Nic nie orzeźwia lepiej niż soczyste jabłka połączone ze świeżą miętą. To oryginalne połączenie ochłodzi każdego!{Tu kupisz}

 

Wanilia Bourbon - drogocenny składnik! 0
Wanilia Bourbon - drogocenny składnik!

Wprawdzie marka Bourbon jest znana jako napój witalny, a nawet niezwykły (przekładając nazwę na język polski), ale nam chodzi o prawdziwą wanilię, przyprawę pochodzącą z Madagaskaru.

Wanilia to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Co wpływa na jej wysoką cenę? Między innymi skomplikowany proces zapylania oraz długie owocowanie, a później preparowanie lasek wanilii. Jest to, roślina wymagająca i szlachetna. Wanilia nadaje bowiem wyjątkowy, niepowtarzalny smak i aromat.
Wanilia wywodzi się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie głównym producentem tej przyprawy jest Madagaskar, skąd pochodzi wanilia burbońska (wanilia Bourbon). Na madagaskarskich plantacjach pnącza wanilii, zawijane są wokół drzew tak, by można było swobodnie sięgnąć zarówno do kwiatostanów jak i później do strączków. Proces dojrzewania trwa przeciętnie 8 miesięcy i ma on znaczny wpływ na smak przyprawy. I tak rodzi się aromatyczna przyprawa ukryta w brunatnej lasce. Większość z nas uwielbia jej smak i aromat.

Na niemal wszystkich produktach „waniliowych” możemy zobaczyć obrazek przedstawiający wachlarz ciemnych lasek, obok których spoczywa piękny jasny kwiat, podobny do storczyka. Długie, zakręcone na końcach laseczki to nic innego jak owoce wanilii.
Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni głównie jako aromatyczny dodatek do deserów, choć pasuje także do dań na słono, np. sosów podawanych do ryb, skorupiaków, w niedużych ilościach także do potraw z cielęciny. Mało tego, kosmetyki o zapachu wanilii są jednymi z częściej wybieranych przez klientów.
Dziś trudno sobie wyobrazić świat bez słodyczy o smaku i zapachu wanilii.

Produkty BIO


My dodaliśmy wanilię Burbon do BIO budyniu waniliowego i BIO cukru waniliowego.
BIO Budyń waniliowy Tu kupisz został stworzony z naturalnych składników jest dobrym pomysłem na pyszny deser. Świetnie smakuje na ciepło, można też poczekać do ostygnięcia. Dobrze komponuje się z sokami owocowymi, świeżymi owocami albo konfiturami. Będzie doskonałym, zdrowym podwieczorkiem, drugim śniadaniem albo deserem po obiedzie.  Budyń można przygotować przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) albo napojów (np. sojowego, ryżowego). Ten budyń nie zawiera cukru, a to ważne dla wszystkich dbających o dietę i starających się kontrolować ilość cukru w potrawach.

BIO cukier waniliowy Tu kupisz to, doskonały dodatek do domowych deserów, wypieków, naleśników i placków. Stanowi on idealne połączenie cukru trzcinowego z ekologiczną wanilią Bourbon. Produkt doskonale wzbogaci smak domowych słodkości. W porównaniu z tradycyjnym cukrem waniliowym, w którym często używany jest sztuczny aromat, wanilina. Cukier z wanilią Bourbon jest w pełni naturalny i ekologiczny.

czytaj całość »
Kwasek cytrynowy - jego właściwości i zastosowania 0
Kwasek cytrynowy - jakie ma właściwości i zastosowania

Kwas cytrynowy – jest naturalny, łatwo dostępny i bardzo przydatny, jednym słowem, jest niesamowity!. Ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i jako domowy środek czystości.
Ciekawostka -> zyskał on nazwę właśnie po cytrynie, bo w w niej jest go najwięcej.

Kwasek ten jest częstym składnikiem produktów spożywczych, gdzie to dla skrótu oznacza się go jako E330. Przez fakt, że jest przeciwutleniaczem dodaje się go w celu wydłużenia przydatności produktów. My też we własnych domach możemy go użyć w tym celu, wystarczy dodać go podczas gotowania by to, co gotujemy utrzymało kolor i świeżość na dłużej (np. warzyw). Stosuje się go również w kuchni jako zamiennik octu.

W kosmetyce wykorzystuje się jego antybakteryjne antyoksydacyjne działanie do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Pomaga on również na widoczne przebarwienia i spowalnia proces starzenia więc warto pomyśleć nad dodaniem go do swoich kosmetyków. Dodatkowo, jeżeli robicie własne toniki do twarzy czy płukanki do włosów to dodanie do niego tego kwasku obniży ich pH, bo ten ma odczyn kwasowy. Świetnie sprawdza się w ręcznie robionych kulach do kąpieli.

Kwas cytrynowy może też służyć jako ekologiczny środek czystości. Jest uwielbiany za prostotę z jaką pozbywa się kamienia. Najłatwiej jest z czajnikiem, gdzie to wystarczy jego mała torebka, szklanka wody, nastawić czajnik i chwilę odczekać. Po kilku minutach wypłukać i kamień powinien zniknąć. Nie mniej jednak nie jest to jego jedyne zastosowanie, świetnie nadaje się też do:

  • pozbywania osadów na naczyniach;
  • nabłyszczania naczyń i sztućców;
  • czyszczenia mikrofalówki;
  • wybielania prania.

Jeżeli szukacie ekologicznych środków czystości, borykacie się z kamieniem lub po prostu zdarza się wam gotować i nie próbowaliście jeszcze użyć kwasku cytrynowego to warto go spróbować. Przygotowaliśmy go dla was w dwóch różnych opakowaniach. Pierwsze w wersji małej saszetki podręcznej w kuchni [Tu kupisz] i drugie w postaci większej tuby, z zamykanym wieczkiem [Tu kupisz].

Doskonałe właściwości octu z granatu 0
Doskonałe właściwości octu z granatu

Zgadliście już co za owoc jest na zdjęciu?
Tak to właśnie jest granat. A ocet z tego owocu ma niesamowite właściwości kulinarne i kosmetyczne. Ten słodko-kwaśny powstający w wyniku w pełni naturalnej fermentacji owoców granatu ocet poprzez swój smak jest świetnym dodatkiem do wielu dań z różnych kuchni świata, ale doceniony jest też w kosmetologii.

Ocet ten był niegdyś używany do leczenia dolegliwości i chorób pasożytniczych. Dziś bardziej jest ceniony za to, że wykazuje bardzo dużą antyoksydacyjność, co pomaga między innymi na oznaki starzenia. Zawiera on także wiele witamin i pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną organizmu, co z pewnością poprawi jego kondycję. Wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom potasu odpowiedzialnego za drgania mięśni i zwalczania bezsenności w organizmie.

Dzięki zawartości witamin A, B i C oraz fosforu i innych składników owoce grantu są też używane w produkcji odżywczych i odmładzających kremów do skóry i twarzy. Bardzo często jest używany jako płukanka do włosów bo ma właściwości oczyszczające. Doskonale oczyści skórę głowy, ale także zapewni wiele korzyści, choćby w postaci widocznego połysku, zamknięcia łusek włosów czy pozbycia się łupieżu.

Można używać octu z granatu na co dzień jako zamiennik zwykłego octu winnego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, makaronów czy mięs.

Ekologiczny ocet z granatu

Nasz ocet z granatu nie dość, że zachowuje wszystkie pozytywne właściwości to jeszcze jest w pełni naturalny i brak w nim chemicznych ulepszaczy które często znajdują się w zwykłych octach, dlatego jest on jeszcze zdrowszy dla Was, jak i Waszej skóry i włosów. Produkujemy go z czystego organicznego soku z granatów, nie z koncentratu. Zawiera „matkę octową”, składającą się z żywych składników odżywczych, które w naturalny sposób tworzą łańcuchy cząsteczek enzymu białkowego. Nie pasteryzowany w celu zachowania naturalnych właściwości odżywczych. Ekologiczny, surowy, niefiltrowany nasz ocet z granatu to 100% organiczne składniki o cudownie ciepłym aromacie. Polecamy! [Tu kupisz]

ZNANE I MNIEJ ZNANE WŁAŚCIWOŚCI ŻURAWINY! 0
ZNANE I MNIEJ ZNANE WŁAŚCIWOŚCI ŻURAWINY!

Na przestrzeni ostatnich lat zaobserwować można wśród konsumentów zaciekawienie naturalną żywnością. Rosnąca świadomość żywieniowa spowodowała wzrost zainteresowania surowcami cechującymi się bogactwem składników mineralnych, odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Jednym z takich surowców jest żurawina.

Żurawina, czyli niski krzew, którego owoce to ciemnoczerwone kuliste i mięsiste jagody o cierpkim smaku. Pod względem botanicznym należy ona do roślin wrzosowatych a jej najbardziej rozpowszechniony gatunek to żurawina wielkoowocowa. Można się zastanawiać skąd owoce żurawiny mają tak intensywny czerwony kolor? Wszystkie jej gatunki zawdzięczają go naturalnym substancjom, które jednocześnie mają pozytywny wpływ na zdrowie. Owoce żurawiny zawierają liczne witaminy, składniki mineralne i związki aktywne które działają antyoksydacyjnie i sprawiają, że jest naprawdę zdrowa.
Mogą one być przydatne w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, w tym m.in. choroby nowotworowej, cukrzycy i schorzeń dotyczących naczyń krwionośnych. Gdyby tego było mało żurawina zdaje się pozytywnie wpływać na układ moczowy i z tego powodu jest stosowana w profilaktyce infekcji dróg moczowych.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze suszonej żurawiny, to składa się głównie z węglowodanów prostych. Zawiera także antyoksydanty i błonnik pokarmowy. W suszonej żurawinie nie znajdziemy białka ani cholesterolu. Niestety w procesie suszenia ilość witamin może się zmniejszyć, dzieje się tak w przypadku witaminy A i C. Na szczęście nie pozbawia to jej głównych wartości zdrowotnych.

Żurawina ze względu na swój smak i właściwości znajduje wiele zastosowania w kuchni. Owoce wykorzystywane są przy produkcji soków i syropów, które stanowią bazę do różnych napojów owocowych. Z owoców żurawiny przyrządzane są także konfitury i dżemy, które stosowane są jako dodatek do mięs, pasztetów oraz deserów.

Szukając dodatków do naszych ciasteczek owsianych wybraliśmy między innymi ten wartościowy owoc. Użyliśmy żurawiny bo oprócz wartości odżywczych
i prozdrowotnych doskonale przełamuje smak ciastek owsianych swoją kwaskowatością.
Gdy tylko przyjdzie Ci ochota na coś lekkiego i zdrowego, miej pod ręką nasze chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną. Świetne do zagryzienia, kiedy dopadnie nas nagły spadek energii. Idealny dodatek do drugiego śniadania. Możesz je włożyć do torby i zabrać ze sobą na uczelnię/ do szkoły lub pracy. Wspaniale nadają się także do kawy lub jako zdrowa przekąska po treningu. Polecamy! [Tu kupisz]

czytaj całość »
Co kryje w sobie rabarbar? 2
Co kryje w sobie rabarbar?

Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych zanany również pod nazwą rzewień. Został sprowadzony do Europy w XVI w. ze środkowej Azji, prawdopodobnie za sprawą Marco Polo. Jest to jedna z najpopularniejszych roślin występujących w przydomowych ogródkach, dobrze znana i lubiana. Charakteryzuje ją kwaśno-słodkawy smak i jest bardzo soczysty.

Rabarbar to owoc czy warzywo? Ta kwestia przynależności do grupy warzyw czy owoców jest stale podejmowana. Obecnie rabarbar to bylina i biologicznie zaliczana jest do grupy warzyw.  Jego charakterystyczną cechą są ogromne liście przyczepione do długich, grubych ogonków. Najbardziej rozpowszechnionymi gatunkami są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty.

W kuchni zastosowanie znalazły przede wszystkim łodygi rabarbaru. Korzeniem roślin zainteresowała się szczególnie medycyna naturalna. W korzeniu jest najwięcej wartości odżywczych, a jego właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne, moczopędne czy rozkurczowe są szczególnie cenione. Należy przy tym pamiętać, że liście  rabarbaru są trujące, zawierają toksyny powodujące (nawet w niewielkich ilościach) wymioty, w większej ilości mogą nawet uszkodzić nerki czy wątrobę. Jadalną jego część stanowią różowe łodygi zawierające w swoim składzie sporą porcję witamin: A, E, C, a także solidną dawkę błonnika, kwasu foliowego potasu, wapnia i magnezu.

Rabarbar smakuje bardzo dobrze zarówno na surowo, jak i upieczony czy ugotowany. Świetnym pomysłem na wykorzystanie rabarbaru jest wykonanie z niego kompotu. Jest on przepyszny i znakomicie gasi pragnienie w upalne dni. Rabarbar wykorzystywany jest również do przygotowania tart, ciast. Znanym sposobem jest także wykonanie drożdżowego ciasta z rabarbarem, z którego można zrobić właściwie wszystko, od placka zaczynając, na słodkich bułeczkach kończąc.

BIO Kisiel cytrynowy z rabarbarem

Jeżeli mamy ochotę na smak tego owocu, sięgnijmy po Kisiel o smaku cytrynowy z rabarbarem Vitally Food Tu kupisz. Połączyliśmy smak cytryny i rabarbaru który zapewni orzeźwiającą, cytrusową słodycz w bardzo smakowitej wersji z delikatną nutką kwasowości. Całość tworzy idealnie harmonijną kompozycję deseru dla każdego. Dodatkowo kisiel został wzbogacony witaminą C. Można go jeść jako samodzielne danie albo podawać z konfiturami lub owocami.

czytaj całość »
Pomysł na proste babeczki z owocami. 0
Pomysł na proste babeczki z owocami.

Wielu z nas, gdy chce przyrządzić pyszne ciasto z owocami lubi sięgać po wyszukane przepisy, pełne nietypowych składników. W rzeczywistości jednak nie trzeba przyglądać się sklepowym półkom w poszukiwaniu trudno dostępnych produktów, by przyrządzić coś smakowitego. Dowodem na to, jest prosty przepis na babeczki z owocami, do których potrzebne są wyłącznie doskonale znane każdemu składniki. Ich połączenie potrafi zaskoczyć nie jedno podniebienie.

Babeczki z owocami to pyszna przekąska w ciągu dnia.

Babeczki z owocami

Składniki: gotowe babeczki z kruchego ciasta, 2 budynie śmietankowe Wodzisław tu kupisz, kostka masła, 750 ml mleka, owoce świeże lub z puszki.

Sposób przyrządzenia: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć, dodać ugotowane budynie, mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Lekko przestudzić. Do babeczek wlać masę budyniową. Udekorować owocami.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl