Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tu znajdziesz informacje na temat naszej polityki prywatności. https://e-mojsmak.pl/pl/i/Polityka-prywatnosci/11
Żurek: Smak Polskiej Tradycji na Twoim Stole 0
Żurek

Żurek: Smak Polskiej Tradycji na Twoim Stole

Żurek to nie tylko zupa, to opowieść o polskiej kulinarniej tradycji, którą przechowujemy i pielęgnujemy z pokolenia na pokolenie. Jako jedno z najbardziej charakterystycznych i cenionych dań polskiej kuchni, żurek kojarzy się z domowym ciepłem, świętami Wielkanocnymi i niepowtarzalnym smakiem. W sklepie e-mojsmak.pl, oferujemy Wam możliwość zakosztowania tej wyjątkowej potrawy w najwygodniejszej formie - żurku w słoiku, który z dumą przygotowujemy dla Was, dbając o każdy szczegół.

Pochodzenie Żurku

czytaj całość »
Jak Dieta Ekologiczna Wpływa na Zdrowie i Samopoczucie - Poznaj Korzyści 0
Jak Dieta Ekologiczna Wpływa na Zdrowie i Samopoczucie - Poznaj Korzyśc

 W ostatnich latach obserwujemy rosnące zainteresowanie jakością spożywanych produktów. Dieta ekologiczna, bazująca na produktach z upraw i hodowli organicznych, staje się coraz bardziej popularna. Zastanawiasz się, jak wpływa ona na nasze zdrowie? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Korzyści zdrowotne diety ekologicznej:

 

czytaj całość »
Jak zrobić deser z galaretką lub budyniem? Poznaj sprawdzone, szybkie przepisy 0

Większość osób przepada za słodkimi przekąskami. Świetnie komponują się one z popołudniową kawą i potrafią naprawdę poprawić nastrój. Co więcej, wbrew pozorom nie muszą być bardzo kaloryczne i do tego można przygotować je w zaledwie kilka chwil. Zastanawiasz się, jak zrobić deser w kilka minut? Okazuje się, że jest całkiem sporo możliwości. W poniższym artykule przedstawiamy kilka z nich. Czytaj dalej i przekonaj się, że to nic trudnego.

czytaj całość »
Co zrobić szybko na obiad? Zalety gotowych dań w słoikach 0

Co zrobić szybko na obiad? To pytanie zadaje sobie każdego dnia wiele osób. Coraz większą popularnością na rynku cieszą się gotowe dania np. w słoikach. To świetny wybór dla osób, które nie mają czasu lub sił na samodzielne gotowanie. Czasem brakuje też pomysłu na szybki i smaczny obiad. Wtedy trudno o lepsze rozwiązanie.

czytaj całość »
Jak zrobić krem do ciasta? Kilka sprawdzonych przepisów 0

Krem do bardzo ważny element ciasta. Mowa tutaj w szczególności o tortach. To nieodłączny element różnego rodzaju imprez. Jak zrobić krem do ciasta? Okazuje się, że nie brakuje ciekawych sposobów. Wykorzystać do tego celu można różne składniki. Poznaj najciekawsze pomysły. 

czytaj całość »
Czy produkty bio są zdrowe i warto po nie sięgać? 0

Coraz większą wagę przykładamy do zdrowego odżywiania. Idąc do supermarketu, wybieramy produkty zdrowe, mało przetworzone. Warto zadać sobie jednak pytanie, czy produkty bio są zdrowe? Czy to rzeczywiście inwestycja w zdrowie, a może wyrzucanie pieniędzy w błoto?

czytaj całość »
Czy cynamon jest zdrowy? 0
Cynamon – czy to superfood?

Czym jest cynamon?
Cynamon, to jedna z najstarszych przypraw świata. Pozyskuje się ją z kory cynamonowca. Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w strefie tropikalnej. Występuje głównie na obszarze Brazylii, Indii, Sri Lanki, a także na Karaibach i wyspach leżących na Oceanie Indyjskim. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a w Azji używano go do leczenia „choroby pragnienia”, czyli cukrzycy. Kora cynamonowca została uznana oficjalnie za surowiec leczniczy w 1750 roku. Urok cynamonowca polega na tym, że cała roślina wydziela intensywny korzenno-słodki zapach cynamonu. Zawdzięcza to olejkowi cynamonowemu, który można wydestylować z liści i gałązek.
Tak naprawdę cynamon nigdy nie służył jedynie jako dodatek do dań, ale także stosowany był jako środek leczniczy. Na przestrzeni wieków miał on wiele zastosowań, w kuchni używano go zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych z mięsem i rybami, a w ziołolecznictwie stosowano w leczeniu licznych chorób.

Czy cynamon odchudza?

 

 

czytaj całość »
Czy żelatyna jest zdrowa? 0
Czy żelatyna jest zdrowa?

Z czego jest produkowana żelatyna?

Żelatyna, jest jednym z najpopularniejszych składników w naszej kuchni, zaraz obok cukru waniliowego czy proszku do pieczenia. Wykorzystujemy ją zwłaszcza w cukiernictwie, ale posiada ona również szereg innych zastosowań, które sprawiają, że każdy z nas powinien mieć ją w swojej spiżarni. W warunkach domowych wykorzystuje się ją najczęściej do przygotowywania słodkich galaretek, np. z owocami, lub galaret mięsnych, np. z bulionu, z piersią z kurczaka. Nie wymaga to żadnego specjalistycznego sprzętu - żelatyna rozpuszcza się już w 40 stopniach C, a w lodówce tężeje około 4 godzin.
Żelatyna, jest produktem pochodzenia zwierzęcego . Produkuje się ją z kolagenu uzyskiwanego z kości, ścięgien, chrząstek, kopyt lub rogów zwierzęcych. Skład żelatyny tworzy przede wszystkim białko (98 proc. białka, 2 proc. soli mineralnych). Bogata jest w prozdrowotne aminokwasy. W sprzedaży występuje w postaci granulatu, listków lub proszku. Żelatyna jest bezbarwna i ma charakterystyczną konsystencję żelu, oznaczona jest symbolem E 441.

Do czego stosować żelatynę?

 

czytaj całość »
Nasiona Chia właściwości 0
Nasiona Chia właściwości

Skąd pochodzą nasiona Chia?

Chia (Szałwia hiszpańska) uznawane jest za najzdrowszą żywność na świecie, za sprawą swoich nasion, które obfitują w cenne składniki odżywcze. Te małe ziarna mają w sobie wielką moc. Ich nazwa wywodzi się od słowa “chian”, które oznacza oleisty.
Pochodzą z Ameryki Południowej  z terenów Meksyku i Gwatemali.  Chia były jedną z podstawowych roślin uprawianych w państwie Azteków. Szeroko stosowane były w szczególności jej nasiona. Z nasion chia otrzymywana były mąka oraz olej, które stanowiły zarówno istotny składnik codziennej diety, jak i używane były w celach leczniczych.

 

 

 

czytaj całość »
Agar - wegański zamiennik żelatyny 0
Agar - wegański zamiennik żelatyny

Co to jest agar-agar?

Agar-agar jest naturalnym związkiem żelującym, który doskonale znają weganie Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, do których należą algi. Z tego względu nazywany jest również „morską żelatyną”. 
Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, w mikrobiologii ze względu na właściwości lecznicze.
Po raz pierwszy został odkryty w 1658 roku przez japońskiego karczmarza, który przygotował zupę z czerwonych alg i odkrył ich żelujące właściwości. Agar pozyskuje się głównie u wybrzeży Japonii z glonów morskich – krasnorostów (Rhodophyta). 
Przybiera barwę jasnożółtą, a nawet pomarańczową. Wszystko zależy od stopnia jego czystości. Po rozpuszczeniu w wodzie uzyskujemy galaretowaty, bezbarwny roztwór, neutralny w smaku.

Czy agar jest zdrowy?

 

 

 
czytaj całość »
Maliny - owoce pełne smaku! 0
Maliny - owoce pełne smaku!

Maliny to owoce, które z pewnością znajdują się na szczycie list ulubionych przysmaków Polaków. Soczyste, słodkie, mięciutkie i efektowne – znikają błyskawicznie ze straganów na ulicy w upalne dni. Orzeźwiają i zaspokajają apetyt na słodycze. Maliny należą do rodziny różowatych. Można je spotkać przede wszystkim w miejscach charakteryzujących się klimatem umiarkowanym (głównie Europa, Ameryka Północna, Azja). Owoce te najczęściej dostępne są na krzewach w ogrodach i na polach, ale z powodzeniem rosną też w lasach. Szczególnie doceniane są przez specjalistów od dietetyki oraz zielarzy, ponieważ stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych.

Czy maliny są zdrowe?

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl