

Większość osób przepada za słodkimi przekąskami. Świetnie komponują się one z popołudniową kawą i potrafią naprawdę poprawić nastrój. Co więcej, wbrew pozorom nie muszą być bardzo kaloryczne i do tego można przygotować je w zaledwie kilka chwil. Zastanawiasz się, jak zrobić deser w kilka minut? Okazuje się, że jest całkiem sporo możliwości. W poniższym artykule przedstawiamy kilka z nich. Czytaj dalej i przekonaj się, że to nic trudnego.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Jego smak i konsystencja w dużej mierze zależą od tego, jaki budyń został wykorzystany do jego przygotowania. Co, jednak gdy nie ma go pod ręką lub trzeba z budynku zrezygnować ze względów dietetycznych? Są na szczęście pewne zamienniki. Zatem co, zamiast budyniu dodać do sernika?
Co zrobić szybko na obiad? To pytanie zadaje sobie każdego dnia wiele osób. Coraz większą popularnością na rynku cieszą się gotowe dania np. w słoikach. To świetny wybór dla osób, które nie mają czasu lub sił na samodzielne gotowanie. Czasem brakuje też pomysłu na szybki i smaczny obiad. Wtedy trudno o lepsze rozwiązanie.
Co wybrać do smarowania chleba? Okazuje się, że nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Każdy ma na ten temat swoje zdanie. Czasem najlepiej jest pieczywa w ogóle nie smarować. Dodatkowo wcale nie trzeba sięgać tylko po masło. Na rynku nie brakuje bowiem ciekawych alternatyw. Na które produkty warto zwrócić szczególną uwagę?
Dla wielu osób suszone owoce to skoncentrowane źródło witamin i cennych mikroelementów. Inni uważają je jednak za pełną cukru bombę kaloryczną. Jak jest w rzeczywistości. Czy suszone owoce są zdrowe i warto je wprowadzić do swojej diety? Jak należy je przechowywać?
Kisiel to deser, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Ma żelową, półpłynną konsystencję i owocowy, lekko kwaskowaty smak. Spożywa się go na zimno i na ciepło. Jak zrobić kisiel i czy jest to trudne? Czy kisiel jest zdrowy i warto wprowadzić go do swojej diety?
Krem do bardzo ważny element ciasta. Mowa tutaj w szczególności o tortach. To nieodłączny element różnego rodzaju imprez. Jak zrobić krem do ciasta? Okazuje się, że nie brakuje ciekawych sposobów. Wykorzystać do tego celu można różne składniki. Poznaj najciekawsze pomysły.
Z każdej strony atakują nas reklamy suplementów diety, cudownych diet i cateringów. Dostęp do wiedzy jest ułatwiony, ale panuje także ogromny chaos informacyjny. Która dieta jest najlepsza? Jak naprawdę zdrowo się odżywiać? Dowiesz się z tego artykułu.
Coraz większą wagę przykładamy do zdrowego odżywiania. Idąc do supermarketu, wybieramy produkty zdrowe, mało przetworzone. Warto zadać sobie jednak pytanie, czy produkty bio są zdrowe? Czy to rzeczywiście inwestycja w zdrowie, a może wyrzucanie pieniędzy w błoto?
Galaretka to produkt spożywczy, który chyba każdy doskonale zna. Można go wykorzystywać podczas przygotowywania wielu różnych potraw. Jak zrobić galaretkę i ile czasu potrzebuje ona do całkowitego stężenia? Co robić, gdy mimo upływu czasu nie chce stężeć?
Czym jest cynamon?
Cynamon, to jedna z najstarszych przypraw świata. Pozyskuje się ją z kory cynamonowca. Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w strefie tropikalnej. Występuje głównie na obszarze Brazylii, Indii, Sri Lanki, a także na Karaibach i wyspach leżących na Oceanie Indyjskim. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a w Azji używano go do leczenia „choroby pragnienia”, czyli cukrzycy. Kora cynamonowca została uznana oficjalnie za surowiec leczniczy w 1750 roku. Urok cynamonowca polega na tym, że cała roślina wydziela intensywny korzenno-słodki zapach cynamonu. Zawdzięcza to olejkowi cynamonowemu, który można wydestylować z liści i gałązek.
Tak naprawdę cynamon nigdy nie służył jedynie jako dodatek do dań, ale także stosowany był jako środek leczniczy. Na przestrzeni wieków miał on wiele zastosowań, w kuchni używano go zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych z mięsem i rybami, a w ziołolecznictwie stosowano w leczeniu licznych chorób.
Czy cynamon odchudza?
Z czego jest produkowana żelatyna?
Żelatyna, jest jednym z najpopularniejszych składników w naszej kuchni, zaraz obok cukru waniliowego czy proszku do pieczenia. Wykorzystujemy ją zwłaszcza w cukiernictwie, ale posiada ona również szereg innych zastosowań, które sprawiają, że każdy z nas powinien mieć ją w swojej spiżarni. W warunkach domowych wykorzystuje się ją najczęściej do przygotowywania słodkich galaretek, np. z owocami, lub galaret mięsnych, np. z bulionu, z piersią z kurczaka. Nie wymaga to żadnego specjalistycznego sprzętu - żelatyna rozpuszcza się już w 40 stopniach C, a w lodówce tężeje około 4 godzin.
Żelatyna, jest produktem pochodzenia zwierzęcego . Produkuje się ją z kolagenu uzyskiwanego z kości, ścięgien, chrząstek, kopyt lub rogów zwierzęcych. Skład żelatyny tworzy przede wszystkim białko (98 proc. białka, 2 proc. soli mineralnych). Bogata jest w prozdrowotne aminokwasy. W sprzedaży występuje w postaci granulatu, listków lub proszku. Żelatyna jest bezbarwna i ma charakterystyczną konsystencję żelu, oznaczona jest symbolem E 441.
Do czego stosować żelatynę?
Skąd pochodzą nasiona Chia?
Chia (Szałwia hiszpańska) uznawane jest za najzdrowszą żywność na świecie, za sprawą swoich nasion, które obfitują w cenne składniki odżywcze. Te małe ziarna mają w sobie wielką moc. Ich nazwa wywodzi się od słowa “chian”, które oznacza oleisty.
Pochodzą z Ameryki Południowej z terenów Meksyku i Gwatemali. Chia były jedną z podstawowych roślin uprawianych w państwie Azteków. Szeroko stosowane były w szczególności jej nasiona. Z nasion chia otrzymywana były mąka oraz olej, które stanowiły zarówno istotny składnik codziennej diety, jak i używane były w celach leczniczych.
Co to jest agar-agar?
Agar-agar jest naturalnym związkiem żelującym, który doskonale znają weganie Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, do których należą algi. Z tego względu nazywany jest również „morską żelatyną”.
Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, w mikrobiologii ze względu na właściwości lecznicze.
Po raz pierwszy został odkryty w 1658 roku przez japońskiego karczmarza, który przygotował zupę z czerwonych alg i odkrył ich żelujące właściwości. Agar pozyskuje się głównie u wybrzeży Japonii z glonów morskich – krasnorostów (Rhodophyta).
Przybiera barwę jasnożółtą, a nawet pomarańczową. Wszystko zależy od stopnia jego czystości. Po rozpuszczeniu w wodzie uzyskujemy galaretowaty, bezbarwny roztwór, neutralny w smaku.
Czy agar jest zdrowy?
Maliny to owoce, które z pewnością znajdują się na szczycie list ulubionych przysmaków Polaków. Soczyste, słodkie, mięciutkie i efektowne – znikają błyskawicznie ze straganów na ulicy w upalne dni. Orzeźwiają i zaspokajają apetyt na słodycze. Maliny należą do rodziny różowatych. Można je spotkać przede wszystkim w miejscach charakteryzujących się klimatem umiarkowanym (głównie Europa, Ameryka Północna, Azja). Owoce te najczęściej dostępne są na krzewach w ogrodach i na polach, ale z powodzeniem rosną też w lasach. Szczególnie doceniane są przez specjalistów od dietetyki oraz zielarzy, ponieważ stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych.
Czy maliny są zdrowe?
Agrest to owoc dla smakoszy – nie jest ani specjalnie słodki, ani zbyt kwaśny. Kojarzy się z wakacjami, bo dojrzewa właśnie w trakcie letnich miesięcy. Niektórym przywodzi na myśl dziecięcą beztroskę i leniwe miesiące spędzane u dziadków na zabawach w ogrodzie. Zrywanie agrestu to zajęcie niełatwe – nie obędzie się bez podrapanych kostek i palców, ale ostatecznie ten trud się opłaci. Choć obecnie owoc ten odszedł troszkę do lamusa, nasze babcie doskonale znały jego właściwości i wiedziały jak z nich korzystać.
Agrest uprawiany był od wieków, jednak szczególną popularność zyskał w XIX stuleciu. Oprócz wartości zdrowotnych i smakowych, miał również znaczenie symboliczne, owoce krzewu kojarzono ze szczęściem domowego ogniska. Popularne było również wieszanie w oknach i na framugach drzwi gałęzi dzikiego agrestu, wierząc że odpędza on nieszczęście.
Jakie zalety ma agrest?
Jaki zrobić deser na lato?
Latem możemy cieszyć się mnóstwem pysznych, świeżych owoców. Ich obfitość skłania do sięgania po nie podczas przygotowywania lekkich, orzeźwiających deserów. A te najlepiej komponują się z galaretkami. Dla wielu z nas stanowi to jedno z najmilszych wspomnień naszego dzieciństwa. Dziś wiele osób odesłało galaretkę do lamusa. A szkoda, bo wciąż jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Galaretka z bitą śmietaną i rodzynkami była kiedyś tak samo popularnym deserem jak dziś lody. Dziś mamy znacznie większy wybór galaretkowych kolorów, więc można bardziej poszaleć.
Rodzime owoce świetnie smakują zarówno z tradycyjnymi, jak i z egzotycznymi galaretkami. Bogactwo kolorów i smaków owoców doskonale komponuje się z gamą kolorowych galaretek Wodzisław. {Tu Kupisz}