Mieszanka do wypieku chleba ciemnego żytnio - pszennego 500g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 6,40 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
6.40
Cena netto: 6,10 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Agro - Wodzisław
Kod produktu: 5907577230081
Pin It

Opis

Ostatnio samodzielne pieczenie chleba w domu znowu stało się popularne dlatego, też mieszanki chlebowe zyskują coraz więcej zwolenników przede wszystkim ze względu na łatwość i szybkość przygotowania chleba. Nasza mieszanka chlebowa z kminkiem i prażonym korzeniem cykorii spełnia te wymogi. Chleb wypieczony z tej mieszanki ma wyrazisty smak, jest miękki, elastyczny, z chrupiącą skórką.

Naszą mieszankę do chleba można stosować zarówno w klasycznym przygotowaniu, jak i w wypiekaczu do chleba.

Składniki: mąka żytnia (56 %), mąka pszenna (39 %), wysuszony zakwas żytni, sól, kminek mielony, prażony korzeń cykorii.

Produkt może zawierać mleko.

Wartość odżywcza produktu w 100g: wartość energetyczna 1420kJ/338kcal; Tłuszcz 1,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4g, Węglowodany 71g w tym cukry 2,0g, Błonnik 5,3g, Białko 11g, Sól 1,8g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Waga: 500 g

Sposób przygotowania (receptura podstawowa):

  1. Mieszankę do wypieku chleba wsypać do wysokiego naczynia, dodać 360 ml wody o temperaturze pokojowej, 10 ml oleju roślinnego oraz 6 g suchych lub 12,5 g świeżych drożdży. Opcjonalnie dodać ziarna ok. 25 g (słonecznik, dynia, siemię lniane).
  2. Wyrabiać ciasto mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników. Ciasto przykryć czystą ścierką i pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
  3. Ciasto przemieszać, uformować i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem lub do formy o rozmiarach podstawy 9x22 cm wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem.
  4. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220oC.
  5. Formę wstawić do gorącego piekarnika (210-220oC) na środkowy poziom i wypiekać przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą. Po wskazanym czasie wyjąć chleb z foremki i wystudzić na ruszcie lub na desce.

Uwaga:

W przypadku wypieku w automacie ustawić program podstawowy, użyć mniejszą ilość drożdży, ok. 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży instant, które są dozowane wraz z letnią wodą oraz mieszanką.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl