Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tu znajdziesz informacje na temat naszej polityki prywatności. https://e-mojsmak.pl/pl/i/Polityka-prywatnosci/11

Jak zrobić galaretkę? Jak długo tężeje ten popularny deser?

0

Galaretka to produkt spożywczy, który chyba każdy doskonale zna. Można go wykorzystywać podczas przygotowywania wielu różnych potraw. Jak zrobić galaretkę i ile czasu potrzebuje ona do całkowitego stężenia? Co robić, gdy mimo upływu czasu nie chce stężeć?

Jak zrobić galaretkę? Czy jest to trudne?

Zrobienie smacznej galaretki nie jest trudne. W sklepach znaleźć można już gotowe mieszanki w proszku, z którymi każdy powinien sobie poradzić. Wystarczy wówczas zagotować określoną ilość wody i wymieszać z zawartością torebki, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Potem całość należy wlać do salaterek lub misek i czekać, aż galaretka stężeje. Galaretki nie należy nigdy gotować. W czasie dużych upałów warto wykorzystać do jej przygotowania nieco mniej wody niż podał producent na opakowaniu.

Jak długo tężeje galaretka? Przyjąć można, że zajmuje to około dwóch godzin. Trudno jest podać tutaj sztywne ramy czasowe, bo spore znaczenie mają zastosowane proporcje czy rodzaj deseru, do którego galaretka będzie wykorzystywana.

Co można zrobić, gdy galaretka nie chce stężeć?

Jak długo tężeje galaretka? W idealnych warunkach zajmuje to około 2 godzin. Co jednak gdy nie chce stężeć? Najczęściej zaleca się włożenie jej do lodówki lub położenie na zewnątrz np. na balkonie. To najpopularniejsze sposoby, bo stygnięcie galaretki ma związek z chłodniejszą temperaturą.

Można także pojemnik z galaretką zanurzyć w misce z zimną wodą. To dobry pomysł, gdy trzeba szybko wykończyć deser np. w formie pucharków z bitą śmietaną. Co zrobić wówczas, gdy galaretka musi zastygnąć na większej powierzchni np. cieście? Można dodać do niej mrożone owoce. Są one smaczne, a przy tym wzmacniają chłodną temperaturę.

Należy jednak zachować czujność. Okazuje się bowiem, że są owoce, które mogą dać efekt odwrotny do zamierzonego. Wynika to z ich składu. Są to głównie kiwi, mango, papaja oraz świeży ananas. Niecierpliwie osoby mogą poza tym zawsze skorzystać z zamrażalnika. W tym przypadku trzeba jednak cały czas kontrolować czas, aby nie przesadzić.

Dlaczego galaretka nie tężeje?

Odpowiedź na pytanie, jak zrobić galaretkę wydaje się być banalnie prosta. To deser niezbyt skomplikowany w przygotowaniu. Jednak czy zawsze wychodzi bezbłędnie? Czasem mimo starań galaretka nie tężeje. Z czego to może wynikać? Najczęściej problem tkwi w nieodpowiednich proporcjach np. zbyt dużej ilości wody, która nie pozwala galaretce na uzyskanie właściwej konsystencji. Do robienia galaretki nie należy także używać wrzątku. Woda ma być gorąca, ale nie wrząca.

Galaretka zastyga zbyt szybko - co robić?

Wiadomo już, jak długo tężeje galaretka i co robić, gdy nie chce stężeć. Co jednak trzeba w sytuacji, gdy jest ona gotowa zbyt szybko? Jest sposób i na to.

Wystarczy sięgnąć w tym przypadku po gorącą wodę. Pojemnik z galaretką należy włożyć do miski wypełnionej ciepłą wodą. Intensywne mieszanie powinno sprawić, że szybko odzyska płynną konsystencję. Potem można ją normalnie wystudzić i wykorzystać zgodnie z pierwotnym zamierzeniem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl