Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tu znajdziesz informacje na temat naszej polityki prywatności. https://e-mojsmak.pl/pl/i/Polityka-prywatnosci/11

Jak zrobić kisiel i czy jest on zdrowy? Sekrety popularnego deseru

0

Kisiel to deser, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Ma żelową, półpłynną konsystencję i owocowy, lekko kwaskowaty smak. Spożywa się go na zimno i na ciepło. Jak zrobić kisiel i czy jest to trudne? Czy kisiel jest zdrowy i warto wprowadzić go do swojej diety?

Czy kisiel jest zdrowy? Jak smakuje ten deser?

Kisiel to popularny deser, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To produkt niskokaloryczny. Często traktowany jest jako przekąska. W sklepach można zakupić go w formie saszetek z proszkiem, który wystarczy jedynie zalać wrzącą wodą i wymieszać. Kisiel sprawdza się także jako nadzienie do drożdżówek i ciast.

100 g kisielu dostarcza około 14 g węglowodanów oraz śladowe ilości tłuszczów i białek. Najważniejsze są w tym przypadku dodatki, a więc owoce. Dzięki nim do diety można włączyć różne witaminy czy minerały.

Kisiel jest uznawany za idealny deser po obfitym posiłku. Jest bowiem lekkostrawny i nie obciąża zbyt mocno narządów odpowiedzialnych za trawienie. Po kisiele powinny sięgać osoby po operacjach i ciężkich chorobach, które wymagają od nich stosowania lekkiej diety. Kisiel pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Odpowiada za to wchodząca w jego skład skrobia, która stanowi dla naturalnej śluzówki osłonę. Dlatego kisiel często jest polecany na zaparcia i wymioty.

Na deser ten warto się zdecydować po zatruciu pokarmowym. Produkt ten złagodzi objawy pieczenia i przyspieszy regenerację ran. Przy okazji sprawdza się u osób, które cierpią na wrzody żołądka lub dwunastnicy.

Jak zrobić kisiel? Czy jest to duże wyzwanie?

W przypadku kisieli w wersji instant, które zakupić można w każdym sklepie, sprawa jest banalnie prosta. Proszek wystarczy zalać gorącą wodą i wymieszać. Po kilku minutach deser jest gotowy do spożycia. Jednak wcale nie trzeba go jeść, gdy jest ciepły. Kisiel równie dobrze smakuje na zimno.

W sklepach nie należy jednak sięgać po pierwszy lepszy produkt. Warto zwracać uwagę na skład kisielu. Im jest on krótszy, tym oczywiście lepiej. Zawsze można też pokusić się o przygotowanie kisielu domowego, a wcale nie jest to trudne. Potrzebne do tej są jedynie wybrane owoce, a także zimna woda, mąka ziemniaczana i cukier.

Czy warto włączyć kisiel do swojej codziennej diety?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy kisiel jest zdrowy i czy warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Okazuje się, że jest to deser niskokaloryczny, który spożywać można bez większych przeszkód. Sprawdza się świetnie jako podwieczorek czy lekka przekąska w ciągu dnia.

Dobrej jakości kisiele zawierają sporo cennych dla organizmu witamin czy minerałów. Dodatkowo są one polecane osobom zmagającym się z zatruciem pokarmowym. To zasługa obecności w składzie kisielów mąki ziemniaczanej. Po kisiele z powodzeniem mogą sięgać nawet osoby będące na diecie redukcyjnej.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl