Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tu znajdziesz informacje na temat naszej polityki prywatności. https://e-mojsmak.pl/pl/i/Polityka-prywatnosci/11

Jak zrobić krem do ciasta? Kilka sprawdzonych przepisów

0

Krem do bardzo ważny element ciasta. Mowa tutaj w szczególności o tortach. To nieodłączny element różnego rodzaju imprez. Jak zrobić krem do ciasta? Okazuje się, że nie brakuje ciekawych sposobów. Wykorzystać do tego celu można różne składniki. Poznaj najciekawsze pomysły. 

Jak zrobić krem do ciasta z wykorzystaniem budyniu?

Wcale nie trzeba być w tym przypadku doświadczonym cukiernikiem. Kluczem do sukcesu jest to, aby krem nie był zbyt rzadki. Wtedy bowiem wsiąknie w ciasto i nie da spektakularnego efektu. 

Dość dużą popularnością wśród kucharzy cieszą się od lat kremy budyniowe. Sprawdzają się doskonale w wielu wypiekach i wcale nie są trudne do przygotowania. Porcję budyniu (często są to dwa opakowania) wystarczy przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie masło w temperaturze pokojowej należy wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Kolejnym krokiem jest zmieszanie z ostudzonym budyniem. Nie ma nic prostszego. 

Przepis na śmietankowy krem do ciasta

Krem śmietankowy to zawsze strzał w dziesiątkę. Wykorzystać go można nie tylko do przełożenia warstw biszkoptu, ale i dekoracji całego deseru. Wystarczy sięgnąć po klasyczny rękaw cukierniczy.

Jak zrobić śmietankowy krem do ciasta? Trzeba przygotować serek mascarpone i śmietankę kremówkę - mocno schłodzone. Te dwa składniki należy zmiksować aż do momentu uzyskania kremowej, sztywnej konsystencji. Czasem do masy dodaje się także cukier puder. 

A może jednak coś lżejszego?

Słodkie kremy śmietanowe są smaczne i proste do przygotowania, ale czasem są zbyt ciężkie. Kiedy na zewnątrz panują upały, każdy marzy o orzeźwieniu i lekkim deserze. Dobrym pomysłem może być wówczas przygotowanie cytrynowego kremu do ciasta. Przepis wcale nie jest skomplikowany. Zresztą wcale nie musi być to masa cytrynowa, zawsze można zmienić galaretkę na inną. 

Pod ręką należy w tym przypadku mieć 200 ml schłodzonej śmietany 36%, 50 ml gorącej wody i 1 opakowanie ulubionej galaretki. W razie potrzeby te proporcje można zwiększyć np. razy 2 lub 3. Torty bywają bowiem kilkupiętrowe. Poza tym każde piętro może mieć inny kolor. Śmietanę należy ubić na sztywno, a opakowanie galaretki rozpuścić w wodzie. Po przestygnięciu całość należy wymieszać. 

Jaki krem do ciasta warto zrobić?

Tak naprawdę przygotowywanie kremów do ciast biszkoptowych wcale nie jest trudne. Sprawa wygląda jeszcze prościej, gdy w domu jest mikser. Każdy smak można uzyskać na kilka różnych sposobów. Największą popularnością cieszy się baza śmietankowa z mascarpone. Bez problemu można ją przerobić na krem cytrynowy, truskawkowy, orzechowy itd. 

W zasadzie krem do ciasta może mieć dowolny smak. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Na początku warto zacząć od czegoś łatwego, a potem można zacząć na dobre eksperymentować w swojej kuchni.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl