Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tu znajdziesz informacje na temat naszej polityki prywatności. https://e-mojsmak.pl/pl/i/Polityka-prywatnosci/11

Agar - wegański zamiennik żelatyny

0
Agar - wegański zamiennik żelatyny

Co to jest agar-agar?

Agar-agar jest naturalnym związkiem żelującym, który doskonale znają weganie Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, do których należą algi. Z tego względu nazywany jest również „morską żelatyną”. 
Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, w mikrobiologii ze względu na właściwości lecznicze.
Po raz pierwszy został odkryty w 1658 roku przez japońskiego karczmarza, który przygotował zupę z czerwonych alg i odkrył ich żelujące właściwości. Agar pozyskuje się głównie u wybrzeży Japonii z glonów morskich – krasnorostów (Rhodophyta). 
Przybiera barwę jasnożółtą, a nawet pomarańczową. Wszystko zależy od stopnia jego czystości. Po rozpuszczeniu w wodzie uzyskujemy galaretowaty, bezbarwny roztwór, neutralny w smaku.

Czy agar jest zdrowy?

Produkt ten może być wykorzystywany do odchudzania, ponieważ spożyty jako płyn pęcznieje w żołądku zapewniając uczucie sytości na długi czas. Ponadto zawiera duże ilości błonnika, witaminę K, witaminę E, kwas foliowy oraz wykazuje delikatne działanie przeczyszczające. 

Jakie są najważniejsze zalety agaru?

  • jest bezzapachowy
  • jest przezroczysty
  • nie posiada smaku
  • posiada dużą ilość błonnika
  • jest niskokaloryczny
  • tężeje w temperaturze 30 stopni Celsjusza

Agar

Do czego używać agar?

Agar-agar jest stosowany jako dodatek do żywności, oznacza się go symbolem E 406. Ze względu na swoje właściwości żelujące i zagęszczające, agar jest stosowany jako roślinny zamiennik żelatyny. Wystarczy podobna, a nawet mniejsza ilość agaru, by uzyskać efekt podobny do tego, jaki otrzymałoby się, wykorzystując żelatynę wieprzową. Można go spotkać w takich artykułach, jak: galaretki, pianki, cukierki, nadziewane pralinki, dżemy i marmolady, sery produkty mleczne, sosy, buliony, likiery na bazie alkoholu.
W ostatnich latach dużą popularność zyskały diety ograniczające spożycie mięsa i jego przetworów. Jeszcze do niedawna wielu wegan musiało całkowicie rezygnować z galaretek, serników na zimno czy innych deserów, ponieważ nie istniał ogólnodostępny substytut żelatyny wieprzowej. Obecnie agar-agar w formie proszku spotkać można w niemal każdym większym sklepie, wykorzystuje się go do przeróżnych dań – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Szczególnie docenią go osoby wykluczające z jadłospisu mięso {Tu Kupisz}

Źródło:

https://www.cosdlazdrowia.pl/inne-produkty-vivio/agar-zelatyna-100g/produkt-97

https://www.spirulina.pl/zdrowie/agar-agar.html

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl