Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tu znajdziesz informacje na temat naszej polityki prywatności. https://e-mojsmak.pl/pl/i/Polityka-prywatnosci/11

Czy żelatyna jest zdrowa?

0
Czy żelatyna jest zdrowa?

Z czego jest produkowana żelatyna?

Żelatyna, jest jednym z najpopularniejszych składników w naszej kuchni, zaraz obok cukru waniliowego czy proszku do pieczenia. Wykorzystujemy ją zwłaszcza w cukiernictwie, ale posiada ona również szereg innych zastosowań, które sprawiają, że każdy z nas powinien mieć ją w swojej spiżarni. W warunkach domowych wykorzystuje się ją najczęściej do przygotowywania słodkich galaretek, np. z owocami, lub galaret mięsnych, np. z bulionu, z piersią z kurczaka. Nie wymaga to żadnego specjalistycznego sprzętu - żelatyna rozpuszcza się już w 40 stopniach C, a w lodówce tężeje około 4 godzin.
Żelatyna, jest produktem pochodzenia zwierzęcego . Produkuje się ją z kolagenu uzyskiwanego z kości, ścięgien, chrząstek, kopyt lub rogów zwierzęcych. Skład żelatyny tworzy przede wszystkim białko (98 proc. białka, 2 proc. soli mineralnych). Bogata jest w prozdrowotne aminokwasy. W sprzedaży występuje w postaci granulatu, listków lub proszku. Żelatyna jest bezbarwna i ma charakterystyczną konsystencję żelu, oznaczona jest symbolem E 441.

Do czego stosować żelatynę?

Produkt ten posiada fenomenalne właściwości utwardzające przydające się w procesie tworzenia deserów, wypieków i innych potraw. Gdyby nie ona, z pewnością nie byłoby możliwe przygotowanie wielu wariantów wypieków z kremami lub galaretką na wierzchu. Ma również zastosowanie w produktach mlecznych gdzie stabilizuje i zachowuje strukturę, w przetworach mięsnych wiąże wodę. Żelatyna jest składnikiem tradycyjnych żelków, nadaje ona kolorowym formom właściwości wzmacniające stawy. Najprostszy sposób na zdrowe domowe żelki to przygotowanie dwóch składników: żelatyny i soku owocowego.

Czy żelatyna jest zdrowa?

Żelatyna ma właściwości lecznicze i zdrowotne. Stosowana jest w leczeniu stawów szczególnie u sportowców i osób starszych, którzy bardziej są narażeni na kontuzje i urazy stawów. Dzięki systematycznemu przyjmowaniu żelatyny poprawie ulega kondycja tkanki łącznej. Działa ona dodatkowo na wzmocnienie mięśni i kości.  Ma też wiele właściwości, jak np. działanie przeciwzapalne, utrzymywanie sprężystości i jędrności skóry, wspomaga gojenie się ran. Żelatyna dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie także w kosmetykach i zabiegach kosmetycznych.

Żelki domowe żelatyna

Mamy dla Was przepis na pyszne domowe żelki:

SKŁADNIKI :
Sok owocowy / wygazowana cola – 100 ml
Żelatyna spożywcza Wodzisław {Tu Kupisz} – 6 łyżeczek
Sok z cytryny – 1 lub 2 łyżki
Cukier - 1 lub 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku wymieszać żelatynę z sokiem lub napojem i pozostawić na ok. 10 minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie dodać sok z cytryny i cukier, całość podgrzać na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny, cały czas mieszając – nie dopuścić do zagotowania! Mieszaninę delikatnie rozlać do foremek (najlepiej silikonowych) i wystudzić, następnie włożyć na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia żelatyny.
W przetworach wegańskich zamiast żelatyny stosuje się pektynę, naturalny błonnik roślinny o właściwościach żelujących, lub agar. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl